Nils Liedholm

Nils Liedholm föddes den 8 oktober 1922 i Valdemarsvik i Östergötland. Nästan ett sekel senare, 2007, gick han bort i Cuccaro i Piemonte. Under de 85 år som Nils vandrade på jorden lämnade han ett permanent avtryck i fotbollshistorien – och i många medmänniskors hjärtan. I RCS hade Nils ett hedersmedlemskap, och hans medlemsnummer ett kommer alltid att vara Il Barones nummer.

Tiden i Roma
Han anställdes som Roma-tränare hela fyra gånger och under sina tolv säsonger på Romas tränarbänk vann han romarnas hjärtan. Sista gången var så sent som 1997, när Roma höll på att åka ut ur Serie A. Då kallade man på Liedholm, som självfallet lyckades hålla Roma kvar i högsta serien. Nils Liedholm var då 74 år gammal. Han var en av de fundamentala pusselbitarna under Romas storhetstid under 80-talet, vann en scudetto och tre stycken italienska cupguld. Förutom tränare var han även rådgivare åt Romas presidenter och var alltid välkommen på Trigoria, och i Rom. Under alla hans senare besök i Rom behövde han aldrig betala för ett hotellrum – det stod Roma för, som en hedersbetygelse. Il Barone satsade gärna på unga talanger, och under Nils ledning debuterade många blivande Roma-legendarer, såsom Giuseppe Giannini, Bruno Conti och Sebastiano Nela.

Smeknamn
Kär man har många namn och Nils Liedholm var inget undantag: Il Barone (Baronen), Il Conte (Greven), Lidas och Söndagens hjälte var alla smeknamn som Nils gick vid.

Sagt om Liedholm
”Till Nils Liedholm är jag skyldig mycket, han har lärt mig från när jag var enbart en pojk. En andre far till mig är död.” Sagt av Aldo Maldera, som tränades av Liedholm i Milan och Roma. Han hämtades till Rom utav Liedholm och vann scudetton under sitt första år.

”Jag är skyldig honom min karriär som fotbollsspelare och min mänskliga karaktär. Nils Liedholm var mitt fotbollsliv och mitt liv vid sidan av fotbollen. Han är tränaren som jag inledde och avslutade min karriär med. Han lärde mig vikten av att jobba hårt och att ta mig tiden att lugna ned och avdramatisera.” Sagt av Bruno Conti, legendarisk Roma-spelare som fortfarande är aktiv inom föreningen. Gjorde sin debut under Liedholm.

”Buon viaggio, mister. Han var en underbar tränare som lärde mig så mycket. Jag är säker på att han skulle vilja bli ihågkommen med ett leende.” Sagt av Giancarlo De Sisti, mittfältare med 222 A-lagsmatcher för Roma. Tränades av Liedholm både i Fiorentina och i Roma.

”Det är många minnen av mister som jag har i mitt hjärta. Han har gett mig mycket. Enormt mycket. Han såg till att jag fick vinna en scudetto, att vara med om en final i Europacupen, att få spela i landslaget. Jag är för evigt tacksamhetsskyldig för den tro han hade i mig. Ett speciellt minne? Sättet han talade till laget. Han lyckades få dig att känna dig fri. Han lyckades förmedla glädjen och det vackra i fotbollen, men även respekten för motståndaren och för din näste. Det är den största lärdom som en fotbollsspelare kan få.” Sagt av Ubaldo Righetti, försvarare som stannade i Roma under nästan ett decennium trots enbart dryga 100 matcher för klubben. Var med om allt mellan 1979 och 1988.

”För mig var han en stor mister och jag kunde inte ha hittat en bättre person att inleda min fotbollskarriär under. Om alla vore som Liedholm i den här fotbollsvärlden, så vore det en bättre ’calcio’.” Sagt av Carlo Ancelotti, 177 matcher för Roma, 122 för Milan. Tre scudetti, en italiensk supercup, två europeiska mästarcupsegrar, två europeiska supercuper och två interkontinentalcuper på meritlistan. Och det bara som spelare. En av fotbollens stora – mycket tack vare Liedholm.

”Det är inte snack, mötet med Nils var då allting vände för familjen Viola. Vi hade verkligen tur som träffade honom. Alla som kände Nils växte av hans närvaro, hans förmåga att avdramatisera, att tänka på en vackrare och mer trovärdig fotboll är bilder som förblir starka. Minnena är många, men det som är mig kärast är den respekt som alla hade för honom.” Sagt av Riccardo Viola, legendariske Roma-presidenten Dino Violas son. Dino Viola var president från 1979 till 1991, då han avled. 1979 hämtade han tillbaka Liedholm till Rom och inledde därmed klubbens mest framgångsrika period någonsin.

”Människor som Liedholm borde aldrig gå bort. Han var som en far för mig, han var en som ville väl till sin natur. Så många saker som han har lärt mig med sitt välvilliga sätt… När jag lämnade Roma gav jag honom min tröja nummer fem med den här hälsningen: ’Jag ger den här till dig för det är du som har gjort mig till den jag är’. Från hans son Carlo så vet jag att han behöll tröjan som ett minne, som en av de många vackra sakerna i hans historia. För att summera – jag är skyldig honom mycket.” Sagt av Falcão, en av Romas största. Han vann scudetton i Roma under Liedholm och värvades till klubben av densamme.

”Jag är skyldig honom mycket, för mig var han en stor mister. Han var en sympatisk person, ironisk och visste alltid hur man avdramatiserar situationer. Det är många episoder i mitt liv som jag är skyldig honom. Vad han sa till mig när jag slarvade i min debut? Inget särskilt, han förstod min situation, han var inte typen som talar mycket med spelarna.” Sagt av Giuseppe Giannini, mittfältare i Roma mellan 1982 och 1994. Tottis förebild och debuterade under Liedholm.

”Jag hoppas enbart att Baronen har gått bort i frid. Han var inte en stor talare, för honom räckte det med en blick för att man skulle förstå något. Han beskyddade alla sina spelare, med honom blev även otillräckliga spelare bättre.” Sagt av Francesco Graziani, 64 italienska landskamper. Anfallare som vann scudetton med Roma 1983.

”Smärtan som nyheten om Nils Liedholms bortgång medför har skakat hela Roma-familjen, eftersom spåren som den svenske tränaren har lämnat på Trigoria fortfarande lever och är närvarande. Liedholm tog till vår klubb en kultur, ett sätt att tolka fotboll på, viljan att göra spelet till något speciellt. Han var den förste som förändrade mentaliteten i detta land av catenaccio och defensiv taktik. Roma under 80-talet, hans Roma, skapade en grund för viktiga förändringar och som fortfarande idag gör att vårt lag försöker uppnå resultat med en positiv och spektakulär fotboll. Den enda trösten, i en stund som denna, är det säkra faktum att Nils kommer att leva vidare för alla romanisti som en symbol, segrande och unik. Roma, med honom, som vann det italienska mästerskapet, spelade en väldigt teknisk fotboll. Den Roma-upplagan äntrade eliten inom den europeiska fotbollen. Liedholm finns i fotbollens historia och vår historia för alltid.” Sagt av Franco Sensi, legendarisk Roma-president, som vann senaste scudetton 2001 och själv gick bort 2008 – 82 år gammal – ett knappt år efter Liedholm.

”Efter presidenten och kaptenen så har nu även tränaren från den näst senaste scudetton gått bort. Jag har mött honom och lärt känna honom, och jag har fått uppleva en väldigt humoristisk och human person. Det är en enorm förlust för fotbollen och för Roma.” Sagt av Francesco Totti, Romas lagkapten.

nilscappellino
Riposa in pace, Barone.