AIRC

Associazione Italiana Roma Club, AIRC, kan löst översättas till ”Italienska Föreningen för Roma Supporterföreningar”. AIRC är en sorts paraplyorganisation som samarbetar med föreningen AS Roma. Man har som mål att organisera supportrar till AS Roma. Detta göra man genom att samla Romaföreningar under sig, i dagsläget är AIRC anknuten till cirka 130 föreningar. Nästan hundra utav dessa är i Lazio-regionen (först och främst i staden Rom), 24 är belägna i övriga Italien och elva stycken finns utanför Italiens gränser. För föreningar i Lazio-regionen krävs att man har minst 50 medlemmar, men utanför regionen finns ingen gräns.

Historien bakom AIRC
I slutet av 60-talet fick Roma en ny tränare – Helenio Herrera, mannen som vann Europacupen med Inter 1965. Han ansåg att Roma borde göra som Inter, Juventus och Milan redan gjort: Att införa en organiserad struktur bland supportrarna. Han presenterade tanken för Gaetano Anzalone, president i Roma mellan 1971 och 1979, som tyckte att det var en lysande idé. Man började vända sig till de första Roma-föreningar som grundats i olika kvarter i Rom under 60-talet (den äldsta, DODICESIMO (12) GIALLOROSSO – ROMA, grundad 1963, finns fortfarande kvar), och som ofta var döpta efter gator eller kvarter i den eviga staden. Sagt och gjort: 1971 grundades AIRC som en organisation som skulle hjälpa olika Roma-föreningar, så kallade Roma Clubs, att organisera sig. Som förste president för AIRC valdes Gianfranco Fabrizio.

Vad gör AIRC?
Jo, till att börja med så arbetar man nära AS Roma på flera områden, som en semi-officiell organisation. Även om man förstås har separat ekonomi från Roma och har sin egen styrelse och stadgar, så har man vissa fördelar jämfört med icke-officiella föreningar. AIRC har möjlighet att erbjuda fyra tjänster till medlemsföreningarna: Biljetter, resor, fanbärare och fester.

Biljetter
AIRC kan, genom att man har förköpsrätt från AS Roma, hjälpa alla medlemsföreningar och deras medlemmar att köpa biljetter till Romas hemmamatcher. På senare år har det införts restriktioner från högre håll – regeringshåll. Detta i form av la Tessera del Tifoso och liknande, men till de flesta matcher så kan AIRC fortfarande hjälpa oss att skaffa biljetter.

Resor
Man organiserar resor till nästan samtliga matcher som Roma spelar, i Italien såväl som i Europa. AIRC anordnar även resor till försäsongsläger, träningsmatcher och ja, praktiskt taget allt Roma-relaterat. Man anordnar allt från endagsresor till resor med flera nätters övernattning.

Fanbärare
Alfiere, löst översatt ”fanbärare”, räknas den som tar med sig Romaföreningens banderoll in på arenan. Som medlemmar i AIRC har vi rätt att hänga upp banderollen på Olimpico (Tribuna Tevere eller Monte Mario). Inte nog med det – den som tar med sig banderollen går in helt gratis. Detta innebär att RCS har en gratisbiljett till varje match förutsatt att medlemmen kan ta med banderollen från Stockholm till Rom. Hör av dig till styrelsen om du är intresserad av att utnyttja tjänsten.

Fester
Förutom att AIRC anordnar egna fester där representanter (spelare, tränare, ledningen) från AS Roma närvarar, som till exempel den årliga julfesten, så hjälper man även medlemsföreningar som vill anordna tillställningar på egen hand – samt att bjuda in representanter från AS Roma.

RCS och dess speciella situation
Roma Club Svezia har byggt upp en nära och fast relation till AIRC. Vi är förmodligen den första klubben som inte är grundad utav italienare/romare som bor utomlands. Vi är definitivt den första och största klubben där majoriteten av medlemmarna varken pratar italienska eller ens är italienska medborgare. Att vi inte är baserade i Rom innebär att vi inte använder researrangemangen lika mycket som italienska klubbar, eftersom resorna alltid utgår från Rom. Det är inte heller enkelt för oss att hämta ut matchbiljetter – vi kan inte traska ner AIRC-kontoret en vecka innan match och hämta ut biljetterna utan måste göra det utanför arenan. Vi har även svårt att anordna fester med Roma-representanter: Vi har förstås ingen klubblokal i Rom och våra medlemmar bor för mestadels inte i den eviga staden.

Med det sagt så har vi förstås även många fördelar. Möjlighet att köpa matchbiljetter, även till högriskmatcher, privilegiet att närvara på tillställningar, officiell status och en banderoll på plats på arenan. Dessutom har vi förstås rätten till och målet att utnyttja så många utav tjänsterna listade ovan som möjligt – även om alla inte alltid är genomförbara.

Är ultras-grupperna med i AIRC?
Nej, ultras-grupperna som exempelvis Boys och Fedayn är inte officiella supporterföreningar. Utan att på något sätt säga något illa om ultras-grupperna i Curva Sud så vill de förmodligen inte vara officiella, och AS Roma vill förmodligen inte ha dem som officiella supporterföreningar heller. Ultras-kulturen existerar utanför AIRC:s system och utav förklarliga skäl så kan vi, baserade i kalla Sverige, knappast grunda en ultras-grupp.