Nils är alltid med oss

– I Rom brukade man säga att påven kom först, och sen Nils Liedholm, sade sonen Carlo vid sin fars bortgång 2007.

Idag är det nio år sedan vår ledstjärna Nils Liedholm gick bort. Il Barone förändrade AS Roma i grunden, med sin stora tränargärning – fyra sejourer, en scudetto och tre stycken italienska cupguld – och sin humana personlighet.

Liedholm var inte en man av stora ord. Han ledde med sin karaktär, var en mästare på att avdramatisera och lättade ofta upp stämningen bland sina spelare och sin ledarstab.

– På matchdagen brukade vi komma till arenan flera timmar innan matchstart och bara hänga i omklädningsrummet. Liedholm brukade skicka in lagläkaren för att dra skämt för oss och ofta brukade han själv komma in för att lätta upp stämningen. Om du frågade honom om de bästa spelarna någonsin, brukade han säga ‘mig, Pelé och Di Stefano’. Jag älskade det med honom. Han var en inspiration och jag hörde honom aldrig skrika på en spelare, sade Carlo Ancelotti, som gjorde 177 matcher för Roma som spelare.

Till La Gazzetta dello Sport berättade den gode vännen Kurt Hamrin:

– Liedholm var en stor spelare och en stor tränare. Han styrde även journalisterna. Efter att ha vunnit lätt mot riktigt dåliga motståndare sa han allvarligt: ‘Grabbar, vi har mött ett exceptionellt, fantastiskt starkt lag. Alla motståndarna var jättestarka, på gränsen till oslagbara’.

På det taktiska planet var Liedholm den förste tränaren i Italien som konsekvent lämnade man-man-markeringen med libero och ersatte den med zonspel. En offensiv revolution i dåtidens Serie A, som präglades starkt av catenaccio.

– I början var spelarna, och speciellt tidningarna, rätt skeptiska. Jag struntade i kritiken. Till spelarna sa jag: När ni får barnbarn, som säger ‘farfar, hur spelade du?’ kan ni väl inte svara att ni följde en annan kille hack i häl hela karriären? Sedan när det blev resultat och vackert spel – då var alla nöjda, sade Liedholm själv till fotbollsmagasinet Offside.

Våren 1997 var Roma nära att åka ur Serie A. Dåvarande presidenten Franco Sensi gjorde det enda rätta och slog en signal till en då 74-årig Liedholm – som inte hade tränat ett lag på fem år – och givetvis klarade i lupi kontraktet.

– Inte kan man säga nej när Roma skickar ut ett SOS, sa Il Barone och lyfte laget så att man med ett nödrop räddade sig kvar i ligan, berättade Thomas Nordahl, som var gudson till Liedholm.

Nils vilar bredvid sin hustru Nina i Turin. Idag tänder vi ett ljus för dig. Vila i frid. Och tack för allt.

tumblr_nr9nfhaugy1uadycko1_1280

Mer läsning om Nils Liedholm, som alltid kommer att ha medlemsnummer ett i Roma Club Svezia, hittar du här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s